You are here

Медиуми

Реакција по повод Предлог законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Денес 2с.мк достави писма до 123-те пратеници на Собранието на Република Македонија како реакција по повод предлог законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Во тоа писмо организацијата им порача на народните претставници дека законскиот предлог, особено член 11 од предлогот може да има далекусежни негативни последици по слободата на говор на Интернет.

Истовремено, писмото беше и директно упатено и до Законодавно-правната комисија при Собранието како тело одговорно за разгледување на овој закон.

Протест против SOPA

Слободен софтвер Македонија се придружува на светскиот протест против Stop Online Piracy Act -- регулатива која се заканува на слободниот и отворен интернет.

Покрај многуте онлајн ресурси од кои можете да научите нешто околу ова, текстот на EFF прави добар осврт.

Поддршка за „Слобода наместо страв“

Со придружување кон европската иницијатива „Слобода наместо страв – запрете ја манијата на прислушкување“, граѓанските организации од Македонија искажуваат поддршка за напорите на сите бранители на човековите права и слободи кои се залагаат за ограничувањето на прекумерното прислушкување од страна на компаниите и властите.

Страници

Subscribe to RSS - Медиуми