You are here

Медиуми

Податоци за употребата на слободен софтвер во приватниот и јавниот сектор во Р. Македонија

Според информациите собрани од страна на Државниот завод за статистика на Р. Македонија во 2010 и 2011 година употребата на слободен софтвер бележи раст во приватниот сектор (мали, средни, големи претпријатија) и јавниот сектор (министерства, агенции, јавни претпријатија и локална самоуправа).

Реакција по повод дополнетиот Предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Денес, Слободен софтвер Македонија повторно им испрати писма на пратениците во Собранието на Република Македонија. Повод за ова беа последните измени во предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Иако дел од измените се во насока на нашето претходно барање, сметавме дека е потребно да им се обратиме на пратениците за уште некои, за нас отворени прашања во член 11.

Целиот текст од писмото:

Предмет: Дополнет предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Коментар за ревидираниот текст на Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Вчера (18.10.2012) Собранието на Република Македонија го комплетираше второто читање на Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Како резултат на реакциите од јавноста, меѓу кои и таа на Слободен софтвер Македонија, Членот 11 од предлог-законот претрпе промени.

Мислиме дека во однос на нашето писмо до Собранието на Р. Македонија, дополнувањата во член 11 и член 23 делумно одговараат на нашите забелешки.

Страници

Subscribe to RSS - Медиуми