You are here

Настани

Реакција по повод дополнетиот Предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Денес, Слободен софтвер Македонија повторно им испрати писма на пратениците во Собранието на Република Македонија. Повод за ова беа последните измени во предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Иако дел од измените се во насока на нашето претходно барање, сметавме дека е потребно да им се обратиме на пратениците за уште некои, за нас отворени прашања во член 11.

Целиот текст од писмото:

Предмет: Дополнет предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Реакција по повод Предлог законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Денес 2с.мк достави писма до 123-те пратеници на Собранието на Република Македонија како реакција по повод предлог законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Во тоа писмо организацијата им порача на народните претставници дека законскиот предлог, особено член 11 од предлогот може да има далекусежни негативни последици по слободата на говор на Интернет.

Истовремено, писмото беше и директно упатено и до Законодавно-правната комисија при Собранието како тело одговорно за разгледување на овој закон.

#10години 2с.мк: Слободни филмови; 4-9 мај 2012 во Кинотека на Македонија

По повод 10 години од основањето Слободен софтвер Македонија ќе организира неколку проекции на слободни филмови и филмови кои ги третираат прашањата за авторски права, слободен софтвер и слободна култура.

Повеќе информации за филмовите се достапни на slobodensoftver.org.mk/slobodnifilmovi/.

Слободен софтвер Македонија се заблагодарува на Кинотека на Македонија за севкупната поддршка за организирањето на овој настан.

Страници

Subscribe to RSS - Настани