You are here

Од стара страница

Заедничко соопштение на Слободен софтвер Македонија и Метаморфозис

Сметајќи дека најавените обуки за компјутерска писменост за населението се во основа позитивен потег за развојот на информатичкото општество, Фондацијата Метаморфозис и НВО Слободен софтвер Македонија ја поттикнуваат Владата на РМ да овозможи право на избор за граѓаните, преку обуки за користење и на слободен софтвер.

Алтернативите од областа на слободниот софтвер, како Опен офис и Аби ворд, покрај тоа што овозможуваат вршење на истите канцелариски работи како софтверот најавен од Владата, ги нудат и следните јасни придобивки, особено во контекст на тековната економска состојба:

 • Слободно ширење, без потреба да се купуваат лиценци за користење;
 • Намалување на стапката на пиратство и криминализиција на корисниците на ИТ;
 • Користење формати за запис на документите базирани на отворени стандарди, овозможувајќи достапност на содржините без разлика на тековната технологија (ISO/IEC 26300:2006);
 • Можност за локализација и надградби на софтверот според сопствените потреби, без обврска за тоа право да се плати на било кој. Најважниот канцелариски слободен софтвер е веќе локализиран на македонски и албански јазик;
 • Оневозможување на создавање на зависност само од еден добавувач (vendor lock in), односно промоција на принципите на заштита на конкуренцијатаl;
 • Овозможува поседување, а не де факто изнајмување, на софтверот што се користи и службено и приватно;
 • Користењето на слободниот софтвер како јавно добро го препорачува и Националната стратегија за развој на информатичко општество, која со консензус во 2005 ја усвои Парламентот на РМ;
 • Европската комисија смета дека слободниот софтвер е клучен фактор за зголемување на конкурентноста и развојот на дигиталната индустрија во ЕУ (pdf).

Употребата на слободен софтвер исто така драстично ќе ја намали цената на компјутерите кои Владата објави дека ќе ги набави во рамките на проектот „компјутер за секој ученик“. Најпознатиот проект од таков вид на светско ниво „Еден лаптоп за секое дете“, користи исклучиво слободен софтвер оти само тоа одговара и на финансиските и на хардверските побарувања.

Граѓаните на Македонија покажуваат голем интерес за користење на слободниот софтвер. Најсвеж пример за тоа е поддршката што ја дадоа преку учество во покривање на трошоците за печатење на ЦД-то „Заврши си работа“, кое е дистрибуирано во вкупно 5.000 примероци.

Собрание на Слободен софтвер Македонија 07

Согласно член 35 и од Статутот на Слободен софтвер Македонија редовното собрание на здружението ќе се одржи во среда 17 јануари 2007 со почеток во 19 часот во просториите на „Точка“.

Дневен ред:

 1. Извештај за работата во 2006 година;
 2. Креирање на општи и финансиски насоки за работа во 2007 година;
 3. Разно.

Споделете знаење!

Слободен софтвер Македонија на својот блог специјално посветен на споделувањето на знаење, го најави отворањето на работилниците за слободен софтвер кои ќе се одржуваат на Факултетот за електротехника и информациски технологии.

Работилниците ќе се одржуваат секоја втора недела а започнуваат на 28.11.2006 (вторник). Бидете таму!

Страници

Subscribe to RSS - Од стара страница