You are here

Од стара страница

GNU/Linux Install & Burn Fest

Слободен Софтвер Македонија организира инсталационен фестивал на кој ќе можете, со помош на искусни корисници, да инсталирате GNU/Linux на вашиот компјутер. Овој викенд (15.05 и 16.05) во Малата сала на Градско собрание.

Повеќе на страницата www.slobodensoftver.org.mk/installfest/2004/.

Install Fest e собир за инсталирање софтвер. На овој Install Fest, ќе ви помогнеме да инсталирате GNU/Linux на вашиот компјутер. Ако пак не сте заинтересирани да инсталирате GNU/Linux, можете да дојдете и само да се информирате или можете да донесете систем со веќе инсталиран GNU/Linux кој ви прави проблеми – ние ќе ви помогнеме да го средите.

Burn Fest е помалото братче на Install Fest-от. Ако сакате сами да си го средите компјутерот, тогаш можете да дојдете со празни дискови и да ги снимите најновите GNU/Linux дистрибуции.

Сакаме да им дадеме на компјутерските корисници во Македонија шанса да го испробаат GNU/Linux бидејќи тој е одличен оперативен систем. Сакаме ваквиот собир да биде еден вид промоција и презентација која ќе ги избрка предрасудите што луѓето ги имаат за GNU/Linux. Сакаме да придонесеме во користењето на легален софтвер. Сакаме да придонесеме во користењето на квалитетен софтвер.

LuGoLa - Битолска Linux Група

Со задоволство ве известувам дека e формирана група на Linux корисници во Битола. Именувани се Lugola и изјавуваат:

„Lugola e група на Linux корисници од регионот на Битола, како за граѓаните на Битола така и за тие што престојуваат подолго време во овој град. Групата е формирана од Александар Балаловски, координатор на групата и има единствена цел поддршка на корисниците кои работат со Linux базиран оперативен систем. Целата идеја е да се групираат познавањата и искуствата на понапредните корисници на GNU/Linux со цел помагање на тие кои сега се вклучуваат во работа со овој оперативен систем.“

Воедно почна со работа и нивното веб место: http://lugola.net.

Битолчани препорачуваат:

„Треба само да поседувате желба и амбиција за работа со GNU/Linux оперативниот систем, па потоа сите проблеми на кои ќе наидете во текот на работата ќе ги решаваме заеднички. Затоа и постои оваа група, да им помогне на корисниците кои ја гледаат иднината во овој оперативен систем.“

„Не е време да се плашите од поимот Linux. Тоа не е нешто што е исклучиво за професионалци. Тој може да биде во вашиот дом, канцеларија, на вашиот PC, Laptop, и се што би требало да ги задоволи вашите секојдневни потреби. Вие обидете се, ние ќе ви помогнеме. Затоа и постоиме. Придружете ни се...“

Им пожелуваме успешна работа и многу пингвини во градот на конзулите.

Известување (Предмет: Антикорупциската комисија за договорот со Микрософт)

Невладината организација Слободен Софтвер, ги поздравува и целосно ги поддржува заклучоците на Антикорупциската комисија со кои се потврдуват нашите тврдења дека договорот со Микрософт е склучен во крајно нетранспарентни околности, без јавна и научна дискусија, без разгледување на алтернативни решенија и секако без национална стратегија за развој на информатиката.

Воедно договорот овозможува директна монополска поставеност на Микрософт и е штетен, со несогледиви последици, за Република Македонија.

Истовремено ја информираме јавноста дека како посебен елемент во целиот процес на договарaње, Г-дин Горан Радман, региoнален директор на Микрософт, изјави "Нашите правни експерти и правниците на Владата изготвија план како целата работа да се изведе без тендер".Заклучоците на Антикорупциската комисија само ги потврдија сомнежите.

Слободен Софтвер Македонија смета дека за иднината на информатичкaтa индустрија во Македонија треба многу посериозно да се обрне внимание.

Слободниот Софтвер нуди технолошки, економски, едукативни, но и општествени придобивки за сите луѓе, а владата мора да го направи најдобриот избор во корист на македонските граѓани.

Воедно ја информираме јавноста дека Европската Унија го казни Микрософт со 613 милиони долари за монополистичко однесување и злоупотреба на доминацијата на нивните оперативни системи.

Слободен Софтвер Македонија смета дека за иднината на информатичките индустрија во Македонија треба многу посериозно да се обрне внимание. Слободниот Софтвер нуди технолошки, економски, едукативни, но и општествени придобивки за сите луѓе, а владата мора да го направи најдобриот избор во корист на македонските граѓани.

Слободен Софтвер Македонија и пред потпишувањето на договорот ги документираше аргументите против потпишување на истиот. Повеќе информации може да се најдат тука.

За Слободен софтвер Македонија
Слободен софтвер Македонија е непрофитна организација која се занимава со промовирање, распространување и развој на слободниот софтвер на територијата на Р. Македонија. Наша цел е постигнување прифаќање на слободниот софтвер и неговите концепции. Ги образуваме луѓето дека софтверот треба да биде слободен, и дека токму слободата е најважното прашање. Сметаме дека неслободниот софтвер е проблем кој треба да се реши, а не решение на некој проблем.

Страници

Subscribe to RSS - Од стара страница