You are here

Организација

Оддржано основачкото собрание на Слободен софтвер Македонија, 28 Октомври 2002 година

Се одржа основачкото собрание на Слободен софтвер Македонија. Собранието се во „Пингвин Паб“ карши автобуската станица „Рекорд“ во Скопје. Присутни беа 15 основачи. Беше изгласан првиот статут на организацијата и првото раководство. За претседател беше избран Иван Стојмиров. Во управниот одбор членуваа уште и: Александар Ников, Арангел Ангов, Васко Митанов, Дамјан Георгиевски, Дарко Стојчев и Игор Петрески.

Реакција по повод дополнетиот Предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Денес, Слободен софтвер Македонија повторно им испрати писма на пратениците во Собранието на Република Македонија. Повод за ова беа последните измени во предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Иако дел од измените се во насока на нашето претходно барање, сметавме дека е потребно да им се обратиме на пратениците за уште некои, за нас отворени прашања во член 11.

Целиот текст од писмото:

Предмет: Дополнет предлог-закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Коментар за ревидираниот текст на Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета

Вчера (18.10.2012) Собранието на Република Македонија го комплетираше второто читање на Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Како резултат на реакциите од јавноста, меѓу кои и таа на Слободен софтвер Македонија, Членот 11 од предлог-законот претрпе промени.

Мислиме дека во однос на нашето писмо до Собранието на Р. Македонија, дополнувањата во член 11 и член 23 делумно одговараат на нашите забелешки.

Страници

Subscribe to RSS - Организација