You are here

Локализација

Маратонот заврши! ОО.о 2.0 зборува македонски!

Корисничкиот интерфејс на Опенофис 2.0 е целосно преведен на македонски јазик, како и 25% од помошта. Веќе излегоа и првите инсталациони датотеки за Линукс и слики од екранот на Опенофис.орг 2.0 на македонски јазик.

Ако сакате да го пробате како изгледа на Вашиот компјутер, бета нестабилни инсталациони датотеки можете да преземате од ftp.linux.cz За понатамошни информации за текот на уредување и финализирање на преводот посете ја http://mk.openoffice.org.

Преведувачки маратон 2005

Во организација на фондацијата „Метаморфозис“ и „Слободен софтвер Македонија“, а по повод љубовта кон мајчиниот јазик, викендот на 16, 17 и 18 Септември 2005, 54 часа нон-стоп, ќе трчаме маратон за локализација на слободен софтвер.

Маратон за локализација е собир на доброволци кои во краток временски период преведуваат определено парче слободен софтвер од англиски на мајчин јазик, во нашиот случај македонски јазик.

Целта на овоj маратон е целосно да се преведе на македонски јазик канцеларискиот пакет Опенофис.орг 2.0.

За повеќе информации и доколку сте заинтересирани да помогнете посетете ја страницата со пријава на учеството.

Ја увидуваме потребата од употреба на слободниот софтвер на сите нивоа, почнувајќи од високо образовните институции, невладините организации, преку големите, средните и малите компании па се до домашните корисници.

Имајќи ја во предвид економската ситуација во државата и високите цени за лиценцирање на оперативни системи и софтверски продукти, а водени од светските движења и искуства во сите развиени и неразвиени региони во светот, како и повеќекратните бенефиции од користење на софтвер на мајчин јазик се организира овој настан и Ве повикуваме и Вие да се приклучите.

Една од главните придобивки е дека се работи за софтверски пакет кој е слободен и издаден под LGPL лиценцата и сите кои сакаат да користат софтвер на македонски јазик ја имаат таа можност слободно и бесплатно.

Firefox и Thunderbird на македонски

Mozilla Firefox е слободен, open-source, меѓу-платформски и бесплатен веб прелистувач за Windows, Linux, MacOS X и други оперативни системи.

Firefox ви овозможува да ги извршувате вашите активности на интернет побрзо, посигурно и поефикасно одколку било кој друг интернет прелистувач.

Тој е мал, брз и лесен за користење, и нуди многу предности во однос на другите веб прелистувачи, како на пр. прелистување со табови и способноста за блокирање на непожелните скокачките прозорци. Повеќе информации ќе најдете на http://www.mozilla.com/en-US/firefox/.

Firefox e целосно преведен на македонски јазик.

Mozilla Thunderbird е моќен open-source клиент за е-пошта и дискусиони групи за 2004 година и иднината. Вратете ја функционалноста на вашата е-пошта.Вие сте повторно во контрола!

Мozilla Thunderbird поддржува напредна детекција и паметен начин да го отстраните отпадот во вашата пошта, вклучуваќи и многу други корисни можности. Повеќе информации ќе најдете на http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/.

Mozilla Thunderbird е исто така целосно превед на македонски јазик.

Страници

Subscribe to RSS - Локализација