You are here

Убунту за Македонија

Слободен софтвер Македонија со радост известува дека 1000 дискови со Убунту деновиве ќе се дистрибуираат низ Македонија. Дисковите ќе бидат достапни од 26.01.2005 во скопските книжарници: Табернакул, Три, Аз-буки, Мисла и Или-или. Сè што треба да направите за да добиете Убунту е да појдете во некоја од овие книжарници и да побарате копија Убунту. Се разбира, дисковите се бесплатни.

Во случај да не знаете каде се наоѓаат овие книжарници, мапа има овде. На овие места ќе можете да подигнете еден до два диска, па ако заради некои причини сакате повеќе, пишете ни на info_НА_slobodensoftver.org.mk. Исто така, известете не ако дисковите во некоја книжарница се потрошат. :)

Дискови со Убунту во Скопје има и во просториите на Елфаско на ЕТФ, и во фондацијата Метаморфозис. Дискови со Убунту ќе се дистрибуираат во Битола преку Лугола, на Универзитетот ЈИЕ во Тетово и на други места низ земјава. Доколку се прашувате дали и кај вас ќе има кој ќе дистрибуира дискови пишете на info_НА_slobodensoftver.org.mk и ќе ве известиме, а доколку нема (што е прилично веројатно) вие ќе може да се пријавите за таа работа. :)

Што е Убунту?

Убунту е ГНУ/Линукс дистрибуција базирана на Дебиан и намената за обичниот корисник. Убунту е стар афрички збор за „човечност кон другите“. Зборот го отелотворува духот на софтверот со отворен код: производство на софтвер кој ќе му користи на целото човештво. Повеќе информации за Убунту на http://www.ubuntu.com/.