You are here

Прв оперативен систем целосно македонизиран!

Дел од тимот на Слободен Софтвер Македонија започна проект со цел да се направи оперативен систем кој ќе биде целосно на македонски јазик.

Проектот и самиот оперативен систем се води под името МаЛинА (Македонска Линукс Алтернатива).

Целта е да се создаде лесен за користење, десктоп оперативен систем коj ќе ги содржи сите потребни апликации за секојдневна работа со персонален компјутер. Планот е целата дистрибуција да биде сместена само на 1 бутабилно цд базирано на Morphix.

Покрај тоа што ќе биде достапна на македонски, „МаЛинА“ ќе биде слободен софтвер објавен под GPL лиценцата и со тоа автоматски слободно и бесплатно достапна за сите заинтересирани корисници. Во моментов тимот е во потрага по волонтери (преведувачи, дизајнери, техничари) кои што би можеле да го помогнат реализирањето на овој проект.

Пријавете се доколку сакате да помогнете.