Транскрипт

Наскоро: транскрипт од предавањето

За организаторот

Слободен софтвер Македонија e граѓанско здружение формирано во 2002 со цел да ги промовира идеите за слободен софтвер и слободна култура во Македонија.

Слободен софтвер Македонија е посветена на промовирање на слободен софтвер и создавање на свест како за економскиот така и за социо-етичкиот контекст на слободниот софтвер, особено за земјите во развој, како што е и Република Македонија.

Слободен софтвер Македонија исто така неуморно работи на промовирање на слободна култура во услови кога општествениот и технолошкиот напредок овозможува сѐ поголем дел од човештвото да пристапува, создава, променува, објавува и дистрибуира различни видови на дела во дигитална форма.

Настанот е дел од проектот „Национална политика за слободен софтвер“ имплементиран од Слободен софтвер Македонија, поддржан од Метаморфозис и Фондација Институт Отворено Општество Македонија во соработка со Министерството за Информатичко Општество. Во организацијата помогна и Free Software Foundation.
Free Software Macedonia