You are here

Билтен на Слободен софтвер Македонија јануари 2008

Добредојдовте во билтенот на Слободен софтвер Македонија. Билтенот е електронска порака која вообичаено се испраќа еднаш месечно. Содржината на оваа порака пред сѐ е наменета за новинари и организации со кои соработува Слободен софтвер Македонија, но истата се испраќа до сите оние кои се пријавиле за тоа.

Доколку и вие сакате да ја добивате оваа порака, пишете ни на <info Е-пошта slobodensoftver.org.mk>.

Содржина:

  1. „СподелиКино“ од иницијативата „Сподели“;
  2. Работа на локализација Sunbird 0.8 и Firefox 3.0;
  3. Работа на локализација на GNOME 2.22;
  4. 24c3.

„СподелиКино“ од иницијативата „Сподели“

Редовниот настан посветен на промовирање на слободна култура „СподелиКино“, кој досега се одржуваше во вторник и официјално, е преместен во среда. Исто така „СподелиКино“ од новата 2008 г. се одржува секоја недела. Настанот и понатаму започнува во 20 часот и локацијата останува иста - Културен центар „Точка“. Повеќе информации за тоа кои се темите на проекциите во „Точка“ можете да добиете преку редовно следење на блогот http://spodeliznaenje.blogspot.com/.

Од:
http://spodeliznaenje.blogspot.com/2008/01/blog-post_31.html

Работа на локализација на Firefox 3.0 и Sunbird 0.8

Локализацсикиот тим за производите на Мозила објави дека започнува со работа на локализацијата на следната главна верзија на прелистувачот за Интернет Firefox. Новата верзија на Firefox треба да се појави оваа пролет. Она што сепак ќе недостасува е алатката за проверка на правопис на македонски јазик и превод на помошта. Ако сте заинтересирани за некоја од овие опции контактирајте со тимот. За нивно завршување потребна е финансиска или материјална помош.

Истовремено, помалку познатата апликација на Мозила, календарот Sunbird стигнува до верзија 0.8. Преводот и за оваа апликација е готов и сега се тестира.

Како и секогаш сите заинтересирани корисници можат да помогнат во тестирањето на преводите. За повеќе информации видете го блогот http://mozilla.blog.com.mk/. Грешките можете директно да ги пријавите на http://bugs.softver.org.mk.

Од:
http://mozilla.blog.com.mk/node/128998

Работа на локализација на GNOME 2.22

Новата верзија на GNOME исто така треба да се појави оваа пролет и македонскиот локализациски тим веќе работи со полна пареа.

Главниот предизвик ќе биде преведувањето на Anjuta DevStudio кое од оваа верзија на GNOME станува дел од официјалната дистрибуција. Помош е посебно добредојдена токму за преводот на оваа развојна околина за GNU/Linux.

Информации за контакт со координаторите, како и за статусот на преводот има на:
http://wiki.lugola.net/Превод_на_GNOME_2.22

24c3

24-тиот Хаос компјутерски конгрес се одржа во Берлин пред истекот на старата 2007 година. На покана на соработниците од Германија, неколку членови на Слободен софтвер Македонија присуствуваа на оваа најголема хакерска конференција во Европа.

Информации од настанот, како и за презентации од настанот прикажани на „СподелиКино“ има на:
http://spodeliznaenje.blogspot.com/search/label/24c3