You are here

30 години од почнувањето на проектот GNU

На 27 септември 1983 година Ричард Столман го најавува проектот GNU со порака на тогашните социјални мрежи - популарните usenet групи:

„Почнувајќи од Денот на благодарноста ќе почнам да пишувам слободен оперативен систем....“

Фондацијата за слободен софтвер во текот на септемви и октомрви 2013 го одбележува овој ден со активности поврзани и со слободен софтвер, како и хакатон кој изминатиот викенд се оджра на MIT во Кембриџ.

Секој може да се приклучи во оваа прослава со по-една-слободен-софтвер-работа-на денот преку предлозите што фондацијата ги има објавено на https://gnu.org/gnu30/gnu-a-day/.

Вести: