You are here

Книги со кои располага Слободен софтвер Македонија

Како да позајмите книга од Слободен софтвер Македонија?

Информациите на оваа страница се делумно застарени. Од јануари 2011 година почна да функционира страницата http://kika.spodeli.org/library/. Сите информации за книгите сега се најсвежи таму.

Книга можете да позајмите со пишување порака на <info Е-пошта slobodensoftver.org.mk>. Доколку некој друг не ја користи книгата, истата ќе може да ја добиете на некој од настаните како „Сподели знаење“ или „Сподели кино“. Можете да ја задржите размно време. Tоа значи ако ја читате - да ја читате, а да не ја земате да ви стои на маса. Секоја книга може да се прочита за најмногу еден месец. Се разбира, книгата мора да ја вратите назад.

Подолу е списокот на книги кои ги имаме.

Членка на програмата за кориснички групи на ОРајли

Бидејќи Слободен софтвер Македонија е членка на оваа програма, ако го приложите кодот кој го имаме можете да купите книги од оваа издавачка куќа со попуст од 40%.

Членови на програмата на О'Рајли

Како да донирате книга на Слободен софтвер Македонија?

Еден од начините да го дадете својот придонес во заедницата на корисници на слободен софтвер е да донирате книга на Слободен софтвер Македонија. Книгата ќе им биде достапна на голем број на луѓе и вашето дело ќе биде запаметено. Ако немате идеја што би можеле да донирате, можете ја погледате оваа листа на желби или списокот со книги кои веќе ги имаме.

Пишете ни ако сакате некоја книга да се најде на листата на желби.

Технички книги

Книги кои ги донираше Библиотеката на Македонската академија на науките и уметностите:

 • Умешноста на компјутерското програмирање - том 4 од Доналд Е. Кнут;
 • ML за искусни програмери од Лоренц Ц. Полсон;
 • Дизајнирање на вградени системи од Питер Марведел;
 • Програмски јазик C од Брајан В. Керниган и Денис М. Ричи;
 • Вовед во алгоритмите на биоинформатиката од Нил Ц. Џонс и Павел А. Певзнер;
 • Дизајн на интеракција од Шарп, Рочерс и Пирс;
 • Основни концепти за биоинформатика од Ден Е. Крејн и Мајкл Рајмер;
 • Безбедност и заштита на мрежниот сообраќај од Симсон Гарфинкел;
 • Вовед во роботика од Џон Џ. Крег;
 • Научете Perl од Рендал Л. Шварц и Том Финикс;
 • Unix средина за програмирање од Brian W. Kernighan и Rob Pike;
 • Основи на рограмските јазици од Џон Ц. Мичел;
 • Дигитален дизајн од М. Морис Мано и Мајкл Д. Цилети;
 • Unix мрежно програмирање од В. Ричард Стивенс;
 • Практична криптографија од Нилс Фергусон и Брус Шнајдер;
 • Концепти во програмските јазици од Џон Ц. Мичел;
 • Модерни оперативни системи од Andrew S. Tenenbaum;
 • Структурирана компјутерска организација од Andrew S. Tenenbaum;
 • 3Д компјутерска графика од Alan Watt;
 • Компјутерска сигурност од Dieter Gollmann;
 • Вовед во теоријата на компјутерското пресметување од Мајкл Сипсер;
 • Анализа на општествените мрежи - методи и примена од Стенли Васерман и Кетрин Фауст;
 • Податочни и компјутерски комуникации од Вилијам Сталингс;
 • Сржта на Веб-програмирањето од Марти Хол и Лери Браун;
 • Компјутерска физика од Стивен Е. Кунин Даун К. Мередит;
 • Дигитални комуникации од Џон Г. Проакис и Масуд Салехи.

Голема благодарност до Љубомир Ѓоревски.

Книги кои ги донираше Иван Стојмиров:

 • C++ for Real Programmers од Jeff Alger;
 • C++ in 10 Minutes од Jesse Liberty;
 • C++ in 24 Hours од Jesse Liberty;
 • Red Hat Linux Administrator's Handbook од Mohammed J. Habir;
 • Red Hat for Dummies од John "maddog" Hall и Paul G. Sery;
 • Apache for Dummies од Ken A. L. Coar;
 • Perl and CGI for the World Wide Web од Elizabeth Castro;
 • Linux Universe од Stefan Strobel, Rainer Maurer и Stefan Middendorf;
 • Linux Network Administrator's Interactive Workbook од Joe Kaplenk;
 • Linux System Administrator's Survival Guide од Tim Parker;
 • Linux System Security од Scott Mann и Ellen L. Mitchell.

Книги кои ги донираше Peter Edmonds:

 • Linux Kernel Developement од Robert Love

Книги кои ги донираше Илин Петковски:

 • C u primjeni оd Li Atkinson, Mark Atkinson;
 • Hardening Linux од James Turnbull;
 • Perl for Dummies од Paul Hoffman;
 • MSCE Windos 2000 Study Guide од Liza Donald;
 • Hack Attacks Revealed од John Chirillo;
 • C# prakticne primere од Charles Wright;
 • Red Hat Linux 7.1 Secrets од Naba Barkakati;
 • Steal This Computer Book 2 од Wallace Wang;
 • C++ za Linux од Jesse Liberty & David B. Horvath;
 • Computer Systems од J. Stanley Warford;
 • Pentium Processor System Architecture од Don Anderson & Tom Shanley.

Нетехнички книги
Книги кои ги донираше Мултимедијалниот институт од Загреб, Хрватска:

 • Sloboda stvaralastvu каталог од Festival slobodne kulture, znanosti i tehnologije (3 копии);
 • Molekularna invazija од Critical Art Ensemble;
 • System.hack() збирка есеи за хакирање на системот со тексови од Tomislav Medak, Benjamin Mako Hill, McKenzie Wark, Marcell Mars и др. (2 копии);
 • Kod i drugi zakoni kiberprostora од Lawrence Lessig;
 • Hakerski manifest од McKenzie Wark.

Книги кои ги донираше Дамјан Георгиевски:

 • Hakerska etika i duh informacijskog doba од Pekka Himanen;
 • Slobodna kultura од Lawrence Lessig.

Книги кои ги донираше Peter Edmonds:

 • Just for Fun - The Story of an Accidental Revolutionary од Linus Torvalds и David Diamond;
 • Rebel Code - Inside Linux and the Open Source Revolution од Glyn Moody.

Книги кои ги донираше Илин Петковски:

 • Nightfall од Asimov и Silverberg;
 • Firewall од Andy McNab;
 • The Hacker Crackdown од Bruce Sterling.

Други материјали:

 • The State of the Commons од Tomales Bay Institute;
 • The Commons Rising од Tomales Bay Institute;
 • Creative Commons Sloveniја - Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006;
 • iCommons Lab Report March/April 2007;
 • Bound by Law (стрип) од Keith Aoki, James Boyle и Jennifer Jenkins;
 • iCommons annual iSummit 2007;
 • Практичен вовед во слободен софтвер од Арангел Ангов за UNDP Македонија (5 копии);
 • Како да го направите компјутерот полесен за употреба - прирачник за пристапни опции во Edubuntu;
 • Under surveillance - стрип за приватност.

Слободен софтвер Македонија им се заблагодарува на сите донатори на книги.